Renault clio 15 dci wiring diagram

01.02.2020
Автор: Киара

Мерни от минуса на акумулатора до някой болт който държи ЕКУ-то за купето. С малко изолирбанд нещата се оправиха и доста време веше го няма този проблем. Струва ми се,че ще се окаже нещо елементарно загуба на маса или захранване на ЕКУ-то.

Renault Clio 1. Струва ми се,че ще се окаже нещо елементарно загуба на маса или захранване на ЕКУ-то. Свалих ЕКУ-то с цел да премеря дали получава захранване като меря направо на куплунга, както и да премвря накои датчици. Stefan Hadjov написа:. И си готов с извода. Вадиш 7,5 А предпазител и проверяваш не дали той е в ред,а измерваш имаш ли връзка между перото на този предпазител и пин 13 на пинов куплунг на контролера.

Там има 5 обикновенни релета само електромагнит и 1 нормално отворен контакткакто и да премвря накои датчици, то есть изправни са Страница 2 от 2 Първа 1 2 Renault clio 15 dci wiring diagram на страница:.

Свалих ЕКУ-то с цел да премеря дали получава захранване като меря направо на куплунга. Stefan Hadjov написа:. Мерни от минуса на акумулатора до някой болт който държи ЕКУ-то за купето.

И си готов с извода. При даване на контакт помпата в резервара не работи. На единия пише EFI.

Избери марка

Проблема се оказа в кабели на стартера които даваха на късо и изгаряше бушона. Колега имал съм същия проблем с Бравото. Часът сега е Мерни от минуса на акумулатора до някой болт който държи ЕКУ-то за купето. Не светва дюзичката и ключето и не пали.

Надявам се да съм бил полезен.

Не светва дюзичката и ключето и не пали. Това е по схемата, но вероятно има един или повече куплунзи през които минава сигнала и може някъде там да се fox crime tv на живо връзката Не светва нито инжекцията нито ключето на таблото.

Проблема се оказа в кабели на стартера които даваха на късо и изгаряше бушона. HTML кодът е Изкл.

Useful Links

Там за за ABS-a i още няколко. Свалих ЕКУ-то с цел да премеря дали получава захранване като меря направо на куплунга, както и да премвря накои датчици. Надявам се да съм бил полезен.

Между конт! Свалих ЕКУ-то с цел да премеря дали получава захранване като меря направо на куплунга, както и да премвря накои датчици. Bravo HGT. При даване на контакт помпата в резервара не работи.

На мира се под капака под една кутийка на която пише FUSE. HTML кодът е Изкл.

Existing User?

Продават ли някъде само клемореда? Струва ми се,че ще се окаже нещо елементарно загуба на маса или захранване на ЕКУ-то. На единия пише EFI.

  • От тук нататък си на една крачка от намирането на прекъсването с две измервания.
  • Успех в неделя и ще чакаме развитие!
  • С малко изолирбанд нещата се оправиха и доста време веше го няма този проблем.
  • Между конт.

След това от другото перо на предпазителя проверяваш за връзка с куплунга на контактните елементи на конт. Като получи сигнала от контактния ключ, ЕКУ-то няма захранването, ЕКУ-то "разбира". При мене той изгаряше и правеше точно така. Там има няколко бушона с капачета. Както се очаква. Там за за ABS-a i още няколко.

Possibly Related Threads…

И си готов с извода. Къде се намира релето, което подава захранванет на ЕКУ-то??? Там има няколко бушона с капачета. Прикачени изображения.

Вадиш 7,5 А предпазител и проверяваш не дали той е в ред,а измерваш имаш ли връзка между перото на този предпазител и пин 13 на пинов куплунг на контролера! Там има 5 обикновенни релета само електромагнит и 1 нормално отворен контактто есть изправни са? Най-долната клема трябва да е за това май.

 Също така разберете...